Calina Pandele Yttredal bor og arbeider i Oslo. Hun har tegnet og malt siden tidlig barndom og har en klassisk kunstutdanning fra flere institusjoner i inn-og utland, bl.a Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi, begge i Oslo. Allerede som 19-årig student ved Statens Kunstakademi deltok hun på Statens Høstutstilling, og ved 100-års jubileet for samme utstilling,  ble hennes malerier omtalt av kunstkritiker Åsmund Torkildsen i Morgenbladet under tittelen ”markant nyekspresjoniskme”. Hun utdypet forholdet mellom lys, rom og persepsjon videre ved avdeling for Integrert kunst og arkitektur. I dette arbeidet utviklet hun egne undervisningsopplegg innen tegning, farge og lys ved Statens Kunstakademi og senere KhiO, flere avdelinger.

Yttredal har markert seg nasjonalt og internasjonalt, kjent for sin utforskning av farge og lys i samspill og temaer omkring sykluser i naturen og menneskets liv. Yttredal anvender et stort spekter materialer, teknikker og formater, innen maleri, tegning, grafikk, lysskulpturer, offentlige utsmykninger. Hun har forsket ved Golden fabrikken i New York og utviklet en egen maleteknikk med iriserende maling som samspiller med lyset i omgivelsene.

I 2021 holdt hun separatutstillingen “I verden” på Galleri Røed Jeløy og lanserte boken med samme navn, med tekster skrevet i samarbeid med to forskere. I 2024 viste hun separatutstillingen «Dreams, Illusions and other Realities» på KHÅK Kunsthall Ålesund. Her knyttet hun kulturhistoriske funn lokalt til en større, global sammenheng for å gi perspektiv i forhold til tiden vi lever i og til fremtiden. Utstillingsprosjektet ble omtalt gjennom artikkel i Sunnmørposten, og fikk besøk av NRK TV Møre og Romsdal (reportasje i nettspilleren 17.01. Tidligere reportasje om kunstneren i Lørdagsrevyen i 2020).

Januar 2025 ble Yttredals nye lysskulptur ”Ildstedet” offisielt avduket i Kulturhavna, i innledningen av ”Historikse dager”, blant annet til minne om bybrannen fra 1904. Lysskulpturen, 5m diameter, bestående av fem deler cortenstål samt dynamisk LED lys, blir første permanente installasjon i hjertet av den nye bydel i utvikling i Ålesund.

Mars og april 2025 holdt kunstneren separatutstillingen ”Våkne opp til en ny verden” på Bomuldsfabriken Kunsthall. Montering av 55 arbeider, malerier, tegninger og grafikk  i ulike formater og teknikker samt Portal, en konstruksjon med mål 4 x 3 m, har gitt mulighet til en stor mønstring i formidling av temaet omkring tap av naturmangfold, habitatforskyvning i møte med menneskets eksistensielle utfordringer i en tid med en økologi i rask endring. 

Calina Pandele Yttredals arbeider har vært vist på separat- og gruppeutstillinger både i Norge og i utlandet, inkludert New York, Seattle, Miami, Paris, Rio de Janeiro, Osaka, Bucuresti,Helsinki. I Norge har hun stilt ut i blant annet i galleriene Kunstnerforbundet, Tegnerforbundet, Kunsthall Oslo, Galleri RAM, Galleri Brandstrup, Kunstmuseet KUBE (Ålesund), Nord-Trøndelag Fylkesgalleri (Namsos), Hamsungalleriet (Tranøy), Bomuldsfabriken Kunsthall ( Arendal), og har deltatt på en rekke gruppe- og nasjonale utstillinger (bl.a. Høstutstillingen).

Yttredal har gjort flere offentlige utsmykninger, og mottok i 2009 Kultur- og næringsprisen, utdelt av Innovasjon Norge og Forum for kultur og næringsliv, for sin permanente installasjon «Et års lyssyklus på Paleet». Hennes kunst i offentlig rom og lysskulpturer samspiller med naturens skiftninger og forandrer uttrykk over tid. Lysskulpturen «Wind-Eye», bestående av blant annet en glasskule spesialprodusert ved Hadeland Glassverk, ble avduket i Knut Hamsuns rike, på Tranøy, i anledning Tranøy fyr 150 år.  Lysutsmykkingen «Landskap fra Finnmark», montert direkte på en 11 meter bred glassfasade kan oppleves ved Kirkenes Snowhotel, mens den fem meter høye interaktive lysskulpturen «Sjøhest» stiger opp av havet ved Slemmestad brygge. Utsmykningen “Enn om vi kledde fjellet?”, innviet i anledning Bjørnsons jubileumsmarkeringen, kan besøkes på Seilet Hotel i Molde.

Hun har mottatt en rekke stipender og priser, blant annet Kultur- og næringprisen, er ervervet av flere viktige private og offentlige samlinger, blant annet er hun innlemmet i Dronning Sonjas samling, Petter Olsens samling, KLP, og en rekke kommunale samlinger.

Calina Pandele Yttredal er også faglitterær forfatter, med en rekke utgivelser bak seg. «LYS. Farge, design, kommunikasjon» utgitt på Fagbokforlaget , samt flere av hennes øvrige utgivelser +tgitt på Gyldendal forlag er blitt benyttet som pensum i høgskolesektoren.

Calina Pandele Yttredals arbeider i offentlige rom er blitt et kjennetegn på stedet de står. De har blitt vist og omtalt i et bredt spekter av medier, blant annet magasiner, aviser, TV-kanaler. Kunstneren sier: ”Jeg ønsker å skape kunst som bidrar til folks engasjement, undring, utforskning og inkluderende. Interaktivitet har også vært et sentralt begrep, hvor publikum har tatt aktiv del i kunstverket. Gjennom utveksling av tanker, meninger og kontinuerlig dialog håper jeg publikum kan ta verkene inn, gjøre dem til sine egne, bruke dem slik de føles naturlig for hver av dem.

Utdrag fra kunstkritikeren Lars Eltons tekst, som bidrag til Yttredals bok «I verden», utgitt på Opera Forlag 2021: «Jeg har fulgt Calina Pandele Yttredals arbeid over lang tid, og har vært vitne til kulminasjonen av et langvarig engasjement. Hun har komplettert en motivkrets og et engasjement som oppleves å ha stor gyldighet. Midt opp i alt det vakre er dette bilder som setter vår opplevelse av verden i perspektiv. Det er godt å se kunst som møter publikum med estetiske så vel som etiske utfordringer de ikke aner er der, før de investerer litt tid.»